webΠριν σας αποκαλύψουμε τα 'Μυστικά' της, διαβάστε μερικές χρήσιμες πληροφορίες!

Πού βρίσκεται η Σπηλιά της Δράκαινας;

H Σπηλιά της Δράκαινας βρίσκεται σε ύψος 70 μ. στις απότομες πλαγιές του Φαραγγιού του Πόρου, ενός μικρού παραλιακού χωριού στο νησί της Κεφαλονιάς, στο Ιόνιο Πέλαγος!

cave1

Ποιά είναι η σημερινή μορφή της Σπηλιάς της Δράκαινας;

Η Σπηλιά της Δράκαινας είναι ένα μικρό (σχεδόν 90 τ.μ.) ανοιχτό Σπήλαιο. Μοιάζει δηλαδή περισσότερο με βραχοσκεπή παρά με τα μεγάλα, κλειστά και σκοτεινά σπήλαια που όλοι έχουμε δει. Στo εσωτερικό της Σπηλιάς υπάρχουν μεγάλοι βράχοι, κομμάτια της οροφής, ένα μέρος της οποίας έχει καταρρεύσει εξαιτίας ισχυρών σεισμών!

DSC_0055


Τί έχουν ανακαλύψει οι αρχαιολόγοι στη Σπηλιά της Δράκαινας;

Σχεδόν 7500 χρόνια πριν από σήμερα, στη Νεολιθική Εποχή, οι άνθρωποι επισκέφτηκαν για πρώτη φορά τη Σπηλιά της Δράκαινας, κι από τότε συνέχισαν να τη χρησιμοποιούν για χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, οι αρχαιολόγοι κάνουν ανασκαφές στη Σπηλιά και βρίσκουν τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι όταν επισκέπτονταν τη Σπηλιά, όπως πήλινα αγγεία, διάφορα εργαλεία από πέτρα & κόκκαλο, κοσμήματα, αλλά και υπολείμματα από τις τροφές που έτρωγαν εκεί, όπως κόκκαλα άγριων & ήμερων ζώων, κόκκαλα ψαριών, σπόρια από σιτάρι και καρπούς από άγρια φρούτα. Οι αρχαιολόγοι μελετούν αυτά τα ευρήματα, με σκοπό να καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους οι νεολιθικοί άνθρωποι επισκέπτονταν τη μικρή αυτή Σπηλιά, τί ακριβώς έκαναν εκεί και γενικότερα πώς ήταν η ζωή στην Κεφαλονιά 7500 χρόνια πριν. Μπορείς κι εσύ να βοηθήσεις τους αρχαιολόγους να ανακαλύψουν τα Μυστικά που κρύβει η Σπηλιά της Δράκαινας;

caveactivities1


Σε ποιές περιόδους χρησιμοποίησε ο άνθρωπος τη Σπηλιά της Δράκαινας;

Η Σπηλιά της Δράκαινας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον άνθρωπο περίπου στο 5.500 π.Χ., δηλαδή στη Νεολιθική Εποχή! Οι επισκέψεις των προϊστορικών ανθρώπων στη Σπηλιά συνεχίστηκαν μέχρι περίπου το 2.500 π.Χ. Ύστερα από μια μακρά περίοδο εγκατάλειψης η Σπηλιά ξαναχρησιμοποιήθηκε τον 7ο αιώνα π.Χ., δηλαδή στους ιστορικούς χρόνους ως Ιερό των Νυμφών και του Θεού Πάνα. Μέχρι πριν μερικές δεκαετίες η Σπηλιά χρησιμοποιήθηκε ως μαντρί, ενώ σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος και γίνονται ανασκαφές!

strip1

button1

Τί ακριβώς είναι τα 'Μυστικά της Δράκαινας';

«Τα Μυστικά της Σπηλιάς της Δράκαινας» είναι ένα Διαδυκτιακό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα που απευθύνεται κυρίως στους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού σχολείου (Δ’, Ε’, Στ’) και του Γυμνασίου, στους εκπαιδευτικούς και σε όλους όσους έχουν σχετικό ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί από τους δασκάλους ή τους γονείς χωρίς την παρουσία κάποιου αρχαιολόγου. Ο βασικός κορμός του προγράμματος αποτελείται από μια παρουσίαση σε PowerPoint, η οποία συνοδεύεται από ένα κείμενο με αναλυτικό σχολιασμό της κάθε διαφάνειας. Επίσης, θα βρείτε ένα εισαγωγικό κείμενο για τη Νεολιθική Εποχή ως βοήθημα στους εκπαιδευτικούς.  Συνιστάται μια πρώτη επαφή των εκπαιδευτικών με το παραπάνω υλικό, καθώς θα κληθούν να διαχειριστούν τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις των μαθητών. Επίσης, προτείνουμε μια σειρά από δραστηριότητες σχετικές με το πρόγραμμα, που οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υλοποιήσουν επιλεκτικά σε συνεργασία με τους μαθητές. Το όλο πρόγραμμα συνοδεύεται από ένα ερωτηματολόγιο κατανόησης προς τους μαθητές και ένα κείμενο αξιολόγησης του προγράμματος για τους εκπαιδευτικούς.

Συμπληρωματικά, έχει σχεδιαστεί και ένας τομέας στον ιστότοπο, ο οποίος περιέχει δραστηριότητες για τους μαθητές σε μορφή λεκτικών παιχνιδιών και παιχνιδιών με εικόνες, καθώς και μια σειρά από κόμικ, τα οποία ανακεφαλαιώνουν βασικά σημεία του προγράμματος.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Τελευταία Ενημέρωση (Τετάρτη, 30 Νοέμβριος 2011 11:11)

 
Διαφήμιση
Διαφήμιση
GreekEnglish (United Kingdom)